Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa od januára znižuje

Príjmová hranica na zvýhodnenú hypotéku sa od januára znižuje
Fotobanka Pixmac
1. januára 2015 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

VÚB banka však predpokladá, že hranica od apríla opäť stúpne a to až o 100 eur.

Záujem o dotované hypotéky je dlhodobo stabilný

Maximálna výška príjmu žiadateľa na získanie zvýhodnenej hypotéky pre mladých sa od januára 2015 znižuje o 26 eur. Nárok na úrokové zvýhodnenie budú mať tí, ktorých zárobok za predchádzajúci rok bude priemerne 1 088,10 eura v hrubom za mesiac. Strop platný do konca roka 2014 bol 1 114,10 eura.

Ako však povedala hovorkyňa VÚB banky Alena Walterová, od apríla príjmová hranica opäť stúpne. Dá sa podľa nej predpokladať, že nárast bude zhruba na úrovni 100 eur. „Tento nárast je každoročne spôsobený priemernou mzdou v národnom hospodárstve v poslednom štvrťroku, ktorá narastá v dôsledku vyplácania koncoročných odmien či trinástych platov,“ uviedla Walterová. 

Záujem o dotované hypotéky vo VÚB banke je podľa Walterovej dlhodobo stabilný, v roku 2014 evidovali nárast počtu úverov o 7 %. Celkový objem však medziročne vzrástol o 12 %. Vďaka poklesu sadzieb, ktoré dosahujú historické minimá, si mladí ľudia môžu podľa Walterovej pri rovnakej splátke požičať vyššiu sumu peňazí.

Zvýšený záujem o hypotekárne úvery pre mladých zaznamenala aj Tatra banka. „Objem podaných žiadostí bol v roku 2014 v porovnaní s rokom 2013 dvojnásobný,“ skonštatovala hovorkyňa Tatra banky Marína Masárová. 

Slovenská sporiteľňa poskytla ku koncu novembra 2014 viac ako 54 tis. úverov na bývanie v celkovom objeme vyše 1,3 mld. eur. V medziročnom porovnaní je to takmer polovičný nárast, v objeme aj v počte úverov. V Slovenskej sporiteľni podľa jej vyjadrení o hypotekárne úvery pre mladých požiada približne pätina klientov, ostatní financujú svoje bývanie prostredníctvom klasického úveru na bývanie. 

Podiel hypoték pre mladých na celom portfóliu je v Sberbank Slovensko približne 17 %. „Priemerná výška úveru pre mladých je 40 tis. eur a 45 % klientov s úverom pre mladých zvyšné prostriedky dofinancuje spotrebným úverom v priemernej výške 23 tis. eur,“ povedala hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová. 

Podiel predaných hypoték pre mladých sa v ČSOB pohybuje do 20 % z novoposkytnutých hypoték. Ako dodala hovorkyňa ČSOB Zuzana Eliášová, za posledné roky sa tento podiel výrazne nezmenil. „Počet hypoték pre mladých však medziročne stúpol o viac ako 30 %,“ dodala Eliášová. 

Výška príjmovej hranice na priznanie zvýhodnenej hypotéky sa mení každý štvrťrok

Predstavuje 1,3-násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Jej výšku určuje Štatistický úrad SR. Hranica sa porovnáva s priemernou hrubou mzdou žiadateľa za predchádzajúci kalendárny rok. Mladí ľudia do 35 rokov tak môžu získať štátom dotovanú hypotéku zníženú o 3 %. Pri manželoch, resp. partneroch nesmie ich spoločný príjem prevýšiť dvojnásobok príjmovej hranice. 

Dotáciu k úrokovej sadzbe je možné získať najviac na sumu 50 tis. eur a zároveň maximálne na sumu zodpovedajúcu 70 % z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Časť úveru prekračujúca niektorú z týchto hraníc sa úročí štandardnou úrokovou sadzbou. Úrokové zvýhodnenie platí počas piatich rokov od poskytnutia hypotéky.

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako investovať

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X