Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Povinnosti pri ochrane osobných údajov

Povinnosti pri ochrane osobných údajov
Fotobanka Pixmac
21. apríla 2015 Zdroj Podnikam.SK, MV Tlačiť

Viete aké máte ako podnikateľ povinnosti z pohľadu ochrany osobných údajov?

Ochrana osobných údajov a podnikateľ

Často zanedbávanou povinnosťou podnikateľov je oblasť bezpečnosti pri ochrane osobných údajov. Môže sa to týkať jednak údajov o zamestnancoch, obchodných partneroch, klientoch a podobne, ktoré podnikateľ spravuje vo svojich informačných systémoch.

Pre oblasť ochrany osobných údajov je prvoradým zákonom:

Pozor: tento zákon novelizovaný Zákonom, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 122/2013 Z. z. o ochrane osobných údajov a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov – viac nájdete v našom článku Zmeny v novele zákona o ochrane osobných údajov.

Zmienená legislatíva sa vzťahuje na absolútne všetky subjekty, ktoré spracúvajú osobné údaje alebo ich poskytujú na spracúvanie. Zákon sa týka každého subjektu, ktorý spracúva osobné údaje fyzických osôb. Nezáleží pri tom, či ide o fyzické osoby v postavení zamestnancov, osôb pracujúcich na dohodu, obchodných partnerov, klientov, prípadne iných. Výnimkou však je, ak subjekt spracúva osobné údaje výlučne pre svoju vlastnú potrebu v rámci osobných a domácich záležitostí (napr. osobný adresár). Na takúto situáciu sa Zákon samozrejme nevzťahuje.

Čo je spracovanie osobných údajov

Spracúvaním osobných údajov sa rozumie vykonávanie operácií alebo súboru operácií s osobnými údajmi, najmä ich získavanie, zhromažďovanie, šírenie, zaznamenávanie, usporadúvanie, prepracúvanie alebo zmena, vyhľadávanie, prehliadanie, preskupovanie, kombinovanie, premiestňovanie, využívanie, uchovávanie, blokovanie, likvidácia, ich cezhraničný prenos, poskytovanie, sprístupňovanie alebo zverejňovanie.

Dôležité ustanovenia zákona

  • Osobné údaje o dotknutej osobe možno získať od inej fyzickej osoby a spracúvať v informačnom systéme len s predchádzajúcim písomným súhlasom dotknutej osoby. 
  • Podľa zákona je možné získavať osobné údaje výlučne na vymedzený alebo ustanovený účel; je neprípustné získavať osobné údaje pod zámienkou iného účelu spracúvania alebo inej činnosti. 
  • Spracovateľ je povinný zabezpečiť, aby sa osobné údaje spracúvali a využívali výlučne spôsobom, ktorý zodpovedá účelu, na ktorý boli zhromaždené; je neprípustné združovať osobné údaje, ktoré boli získané osobitne na rozdielne účely. 
  • Prevádzkovateľ je oprávnený na základe písomnej zmluvy poveriť spracúvaním osobných údajov sprostredkovateľa. Na účely poverenia sprostredkovateľa spracúvaním osobných údajov podľa prvej vety sa súhlas dotknutej osoby nevyžaduje. 
  • Spracúvať osobné údaje, ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života, sa zakazuje. 

Sankcie a dôležité zmeny

Zákon o ochrane osobných údajov bol prijatý v roku 2013. Po tlaku predovšetkým zamestnávateľských združení však bol v roku 2014 novelizovaný.Z pôvodného zákona vypadli najviac kritizované povinnosti, medzi ktoré napríklad patrilo:

  • povinnosť vypracovať bezpečnostnú smernicu,
  • zrušenie povinnosti písomne poučiť oprávnené osoby,
  • povinnosť prevádzkovateľa poveriť výkonom dohľadu nad ochranou osobných údajov zodpovednú osobu,
  • registrácia informačných systémov a jej nahradenia oznamovacou povinnosťou,
  • znížila sa výška sankcií.

Po novom navyše nemusí Úrad na ochranu osobných údajov SR ukladať pokuty nevyhnutne za každé zistené porušenie zákona, ale rozlišujú sa prípady, v ktorých Úrad pokutu uložiť iba môže a prípady, v ktorý pokutu obligatórne uloží.

Aj napriek zníženiu hornej hranice sankcií však nedodržanie jednotlivých povinností vyplývajúcich zo zákona môže podnikateľa stáť na pokute v rozmedzí od 300 až do 200 000 eur a to podľa toho, ktoré ustanovenie zákona porušil.

Zaujímavosť: Pod ochranu osobných údajov spadá aj prevádzkovanie webkamier (napr. v prevádzke). Podľa usmernení Úradu pokiaľ sa sníma len napr. panoráma krajiny a na záberoch nie je možné identifikovať osoby, takéto monitorovanie nepodlieha zákonu o ochrane osobných údajov. V prípade, že osoby na záberoch je možné identifikovať, je potrebné takéto webkamery prevádzkovať v súlade so zásadami a podmienkami upravenými v zákone o ochrane osobných údajov.

Tento článok vznikol v spolupráci s ČSOB, ktorá poskytuje podnikateľom dostupnejšie podnikateľské úvery. Ak máte záujem o výhodnejšie a jednoduchšie dostupné financovanie vášho podnikania, kliknite TU.

K téme

Témy

Chcem začať podnikaťPodnikamPodnikám na internete

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Povinné školenia

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

september

19sep6:30Chemická bezpečnosť - ochrana zdravia, životného prostredia, vzory dokumentácie a záznamov6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

19sep6:30Chemická bezpečnosť - ochrana zdravia, životného prostredia, vzory dokumentácie a záznamov6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Environmentalistika,Stavebníctvo

24sep6:30Ochrana súkromia v digitálnom svete6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X