Zvýšenie súm stravného od 1. 7. 2019
Podľa nového Opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o sumách stravného č. 176/2019 Z.z. sa od 1.7.2019 zvyšujú sumy stravného. Môže za to najmä zvyšovanie cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.
Podľa štatistických údajov za mesiac február 2019 bola splnená podmienka zakladajúca zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách, nakoľko mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike dosiahol hodnotu 105,8 %, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5,8 percentuálneho bodu (za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného a jej hodnota je 100 %).
Sumy stravného pri pracovných cestách boli naposledy zvýšené opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 148/2018 Z. z. na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní za mesiac január 2018. Toto opatrenie sa novým opatrením zrušuje.
Sumy stravného pre pracovné cesty sa zvýšia nasledovne:
- pre časové pásmo 5 až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 4,80 eura na 5,10 eura,
- pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty zo 7,10 eura na 7,60 eura,
- pre časové pásmo nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 10,90 eura na 11,60 eura.
Zamestnávateľ je povinný zabezpečovať zamestnancom vo všetkých zmenách stravovanie zodpovedajúce zásadám správnej výživy priamo na pracoviskách alebo v ich blízkosti. Je tiež povinný, prispievať na stravovanie zamestnancom vo výške najmenej 55 % ceny jedla, najviac však na každé jedlo do sumy 55 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín (táto suma je daňovým výdavkom). Príspevok sa zaokrúhľuje na najbližší eurocent nahor.
Zamestnávateľ si môže do daňových výdavkov zahrnúť stravné maximálne vo výške 55 % zo sumy stravného, čo bude od 1. 7. 2019 suma 2,81 eura.
Hodnota stravovacej poukážky musí predstavovať najmenej 75 % stravného poskytovaného pri pracovnej ceste v trvaní 5 až 12 hodín podľa osobitného predpisu. Zvyšuje sa teda aj minimálna hodnota gastrolístka zo súčasných 3,60 eur na 3,83 eur.
Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.