Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Ktoré živnosti sú voľné v roku 2024?

Strechár živnosť
Voľná živnosť. Zdroj: Getty Images
28. decembra 2023 277762230_10227855937332247_5827520268110490218_n.jpg Zdroj Podnikam.sk Tlačiť

Premýšľate nad zahájením podnikateľskej činnosti? Hľadáte najideálnejší spôsob podnikania presne pre vás? Riešením by mohla byť napríklad aj voľná živnosť. V článku nájdete všetky dôležité informácie.

Voľná živnosť

Poznáme tri druhy živností – viazané, remeselné a voľné. Voľnú živnosť si môže založiť takmer každý. Požiadavky aj podmienky vykonávania sú omnoho jednoduchšie, než pri viazaných či remeselných živnostiach. K základným podmienkam patrí čistý register trestov, vek 18 rokov a spôsobilosť na právne úkony. Pri voľnej živnosti nie ste viazaní podmienkou minimálneho stupňa vzdelania, ani požiadavkou odbornej praxe. Patrí sem vykonávanie akejkoľvek činnosti, ktorá nespadá k viazaným a remeselným živnostiam. Zoznam voľných živností síce nájdete, ale neupravuje ho žiadny zákon.

Zoznam voľných živností

Zoznam činností, ktoré sa najčastejšie vyskytujú ako voľné živnosti existuje a je aj pravidelne aktualizovaný. Naposledy bol aktualizovaný vo februári 2023. Vypracoval ho Odbor živnostenského podnikania Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Vnímajte ho však len ako niečo orientačné, určite nie záväzné. Vaše podnikateľské ambície nemusia vôbec vychádzať z tohto zoznamu. Pokojne sa môžete venovať činnosti, ktorá v zozname nie je, avšak musíte ju presne a zrozumiteľne definovať. Nesmie totiž nastať situácia, že dôjde k zámene voľnej živnosti s viazanou, prípadne remeselnou. 

Aktuálny zoznam voľných živností nájdete tu: Zoznam odporúčaných voľných živností

Ohlasovacia povinnosť

Na vykonávanie voľnej živnosti potrebujete osvedčenie o živnostenskom oprávnení, ktoré vám vydá príslušný okresný živnostenský úrad na základe toho, že prídete ohlásiť živnosť. Pri osobnom ohlásení živnosti zaplatíte poplatok 5 eur. V prípade, že živnosť ohlásite elektronicky, neplatíte žiadny poplatok. Tento spôsob je však o niečo zložitejší z hľadiska administratívnych záležitostí a čiastočne preverí aj vaše počítačové schopnosti. Budete si musieť nainštalovať niekoľko programov a veľmi rýchlo sa v nich zorientovať. Pri nahlásení voľnej živnosti podávate nasledujúce informácie:

  • meno, priezvisko, tituly
  • miesto trvalého pobytu
  • miesto podnikania
  • predmet podnikania
  • v rámci výpisu z registra trestov aj mená a priezviská rodičov, resp. matky za slobodna

Dobre si premyslite v čom budete podnikať, ako dlho chcete podnikať a aké sú vaše plány do budúcnosti. Vyhnete sa situácii, že za krátky čas pobežíte opäť na živnostenský úrad, aby ste doplnili nový predmet podnikania, prípadne rozšírili už ten existujúci. Osvedčenie o živnostenskom oprávnení by ste mali obdržať do troch pracovných dní od ohlásenia živnosti. Podnikať ale môžete začať okamžite po ohlásení živnosti, ak ste, samozrejme, splnili všetky potrebné náležitosti.

Viac o tom, ako založiť živnosť sa dočítate v článku Ako založiť živnosť v roku 2024.

277762230_10227855937332247_5827520268110490218_n.jpg

Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

voľná živnosťživnosťzoznam voľných živností

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ako založiť živnosť

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

14máj8:30Prijímanie nových zamestnancov: predzmluvné vzťahy a ponuka pracovného miesta8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

14máj8:30Agile recruiter8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Pracovné právo

14máj8:30Produktový manažment8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X