Zastúpenie domácich ochutených minerálnych vôd medziročne pokleslo o 10 p.b. na 54 percent a slovenskej pramenitej vody rovnako o 10 p.b. na 60 percent. Vyplýva to z výsledkov prieskumu GfK realizovaného pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS).
Prieskum taktiež ukázal, že na pultoch predajní nájdu zákazníci aj menej nečokoládových cukroviniek od domácich výrobcov a to o 9 p.b. Ich zastúpenie je tak len 17-percentné. Situácia sa obdobne vyvíjala aj pri mäsových výrobkoch, kde najviac poklesol podiel salám. Medziročne o 9 percentuálnych bodov na 40 percent. Nízke zastúpenie v regáloch eviduje komora aj pri konzervovaných potravinách s podielom 22 percent, čokoládových cukroviniek s 28 percentami a pri nealkoholických nápojoch, ktoré na pultoch majú 29-percentné zastúpenie.
„Ak porovnáme výsledky s rokom 2011, pri niektorých druhoch potravín ide o veľmi výrazné zmeny. Konkrétne podiel domácich nečokoládových cukroviniek klesol za dva roky o 20 percentuálnych bodov, čo je viac ako 54 percent. Negatívny trend má samozrejme ekonomické následky aj pre potravinárske podniky,“ uviedol prezident PKS Daniel Poturnay. Podľa jeho slov medziročne zaniklo ďalších osem potravinárskych podnikov, ktoré vytvárali viac ako 630 pracovných miest.
Zdroj: Gfk, Potravinárska komora Slovenska
Ako ďalej vyplýva z prieskumu, najviac domácich potravín je možné nájsť na regáloch reťazcov COOP Jednota, až 64 percent a CBA, kde ich je 57 percent, najmenej v reťazci Lidl len 18 percent. Najväčší medziročný pokles podielu vystavenia slovenských výrobkov zaznamenali na pultoch CBA o sedem p.b. a Lidlu o šesť p.b. „Jediný nárast, a to len na minimálnej úrovni, bol zaznamenaný v obchodnom reťazci Kaufland (+ 1 p.b.). COOP Jednota udržal pozíciu z roku 2012,“ zhodnotila PKS.
V hypermarketoch majú slovenské potraviny zastúpenie na úrovni 45 percent, v supermarketoch 51 percent, v malých predajniach na úrovni 61 percent a v diskontných predajniach 30 percent. Komora konštatuje, že medziročný pokles podielu vystavenia slovenských potravín nastal vo všetkých formátoch.
Potravinárskemu sektoru chýbajú inovácie, tvrdí mimnisterstvo
V slovenskom potravinárskom sektore chýbajú inovácie, nové výrobky a technológie. Ako uviedla Zuzana Nouzovská, generálna riaditeľka sekcie potravinárstva a obchodu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV), práve táto skutočnosť je podľa jej slov jedným z dôvodov nedostatku slovenských výrobkov na pultoch obchodov.
„Rozhovory s obchodnými reťazcami sú mnohokrát o nových výrobkoch,“ uviedla Nouzovská. Dodala, že obchodníci by nemali problém nahradiť zahraničné produkty za slovenské, avšak Slovensko podľa jej slov nemá technológie na to, aby nahradilo zahraničnú produkciu v súlade s požiadavkami reťazcov. „Je tu určitý technologický dlh,“ priznala Nouzovská. Zastáva však názor, že napriek tejto nepriaznivej situácii má snaha o zvýšenie podielu domácej produkcie svoj význam.