- Podnikam.sk
- Články
- Účtovníctvo
- Registračné pokladne
- Služby závodného stravovania a povinnosť používania pokladnice
Služby závodného stravovania a povinnosť používania pokladnice
Otázka: Ak podnikateľ poskytuje služby závodného stravovania, musí prijaté tržby evidovať na pokladnici?
Podmienky používania elektronickej registračnej pokladnice na evidenciu tržieb na území Slovenskej republiky upravuje zákon č. 289/2008 Z. z. o používaní elektronickej registračnej pokladnice a o zmene a doplnení zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní a poplatkov a o zmenách v sústave územných finančných orgánov v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o ERP).
Podľa § 1 ods. 2 zákona o ERP cit. zákon sa vzťahuje na fyzickú osobu alebo právnickú osobu, ktorá na základe oprávnenia na podnikanie predáva tovar alebo poskytuje službu; tento zákon sa vzťahuje aj na podnikateľa s trvalým pobytom alebo sídlom mimo územia Slovenskej republiky, ak predáva tovar alebo poskytuje službu na území Slovenskej republiky.
Aby pri predaji tovaru alebo poskytovaní služby vznikla povinnosť používať pokladnicu musia byť súčasne splnené tieto podmienky:
- podnikateľská činnosť osoby, ktorá predáva tovar alebo poskytuje službu (podnikateľskou činnosťou sa rozumie podnikanie podľa § 2 ods. 2 Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov),
- predaj tovaru alebo poskytovanie služieb, ktoré sú taxatívne ustanovené v prílohe č. 1 zákona č. 289/2008 Z. z. v znení neskorších predpisov,
- prijímanie tržby, pričom tržbou je platba prijatá z predaja tovaru alebo z poskytovania služby na predajnom mieste v hotovosti alebo inými platobnými prostriedkami nahrádzajúcimi hotovosť, najmä elektronickými platobnými prostriedkami alebo poukážkou oprávňujúcou na nákup tovaru alebo poskytnutie služby; tržbou je aj platba prijatá ako preddavok.
Podľa § 2 písm. j) zákona o ERP službou je služba uvedená v prílohe č. 1.
Uvedená služba závodné stravovanie (pre vlastných zamestnancov, ako aj pre cudzích stravníkov) podľa vyššie uvedeného právneho predpisu nepodlieha povinnosti evidencie prijatých tržieb prijatých v hotovosti alebo stravnými lístkami na pokladnici.
Podľa vyjadrenia Štatistického úradu SR služby poskytované, napr. školskými jedálňami, univerzitnými jedálňami alebo jedálňami v úradoch alebo iných vymedzených priestoroch sú okrem iného charakteristické aj tým, že sem nepatrí predaj potravín, ktoré nie sú výsledkom vlastnej výroby alebo nie sú určené na okamžitú spotrebu, t. j. predaj v bufete.
Prevádzkovanie bufetu, je maloobchod – predaj tovaru, ktorý podlieha povinnosti evidencie prijatých tržieb na elektronickej registračnej pokladnici.
Zdroj: MF SR