Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Posunutie daňového priznania bude zrejme možné aj v budúcom roku

Posunutie daňového priznania bude zrejme možné aj v budúcom roku
Ilustračné foto SITA
10. augusta 2014 Zdroj Podnikam.SK, MS Tlačiť

Posunutie termínu na podanie daňového priznania k dani z príjmov do konca júna využilo v tomto roku viac ako 100 tisíc daňovníkov.

K zákazu z roku 2013 sa MF zatiaľ nevráti

Posunúť si termín na podanie daňového priznania k dani z príjmov bude zrejmé možné aj v budúcom roku. Ministerstvo financií totiž podľa informácii, ktoré poskytlo Podnikam.sk, v súčasnosti platné pravidlá meniť nechce.

„Uvedená problematika je upravená v § 49 ods. 2 a 3 zákona o dani z príjmov, pričom tieto ustanovenia nie sú predmetom novely zákona o dani z príjmov k 1. januáru 2015,“ uviedol rezort na otázku, či plánuje zmeny v možnosti oznámiť finančnej správe posunutie termínu podania daňového priznania k dani z príjmov.

V tomto roku pri priznávaní minuloročných príjmov si mohli termín na priznanie daní posunúť všetky fyzické a právnické osoby. V prípade príjmov len zo Slovenska si mohli termín posunúť najviac o tri mesiace, v prípade príjmov zo zdrojov v zahraničí bola maximálna lehota na odklad šesť mesiacov. 

Mesačný posun oproti riadnemu termínu, teda do konca apríla, využilo podľa finančnej správy 5 300 daňovníkov. Dvojmesačný odklad, teda do konca mája, si zvolilo takmer 4 500 subjektov a odklad do konca júna využilo podľa údajov finančnej správy až 101 111 daňovníkov. Ide pritom o subjekty, ktoré mali príjem za minulý rok len zo Slovenska.

V roku 2013 si firmy a fyzické osoby posunúť termín na podanie daňového priznania len na základe oznámenia nemohli. Výnimkou boli iba daňovníci, ktorých súčasťou príjmov boli aj príjmy plynúce zo zahraničia. Od začiatku tohto roku však vypršala platnosť prechodného ustanovenia zákona o dani z príjmov, ktoré posunutie podania daňového priznania umožňovalo len v prípade príjmov plynúcich zo zahraničia. 

Obmedzenie možnosti posunúť si termín na podanie daňového priznania v minulom roku ministerstvo financií pripravilo na základe požiadavky Združenia miest a obcí Slovenska. Rezort zároveň začiatkom tohto roka informoval, že prípadné ďalšie zmeny budú závisieť od vývoja situácie v tomto roku.

V súčasnosti platné možnosti na posunutie termínu na podanie daňového priznania:

  • na základe oznámenia podaného príslušnému správcovi dane do uplynutia lehoty na podanie daňového priznania sa lehota predlžuje najviac o tri celé kalendárne mesiace s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii, daňovník musí v oznámení uviesť novú lehotu, ktorou je koniec kalendárneho mesiaca, v ktorej podá daňové priznanie, a v tejto novej lehote je aj daň splatná, 
  • na základe podaného oznámenia sa môže lehota predlžiť najviac o šesť celých kalendárnych mesiacov, ak súčasťou príjmov daňovníka sú zdaniteľné príjmy plynúce zo zdrojov v zahraničí s výnimkou daňovníka v konkurze alebo v likvidácii, 
  • na základe žiadosti daňovníka v konkurze alebo v likvidácii podanej najneskôr 15 dní pred uplynutím lehoty na podanie daňového priznania o predĺženie tejto lehoty môže správca dane rozhodnutím predĺžiť lehotu na podanie daňového priznania najviac o tri kalendárne mesiace, pričom proti rozhodnutiu o predĺžení lehoty na podanie daňového priznania sa nemožno odvolať.

Po absolvovaní Obchodnej akadémie vo Svidníku pokračoval v štúdiu na Národohospodárskej fakulte Ekonomickej univerzity v Bratislave. V roku 2007, ešte popri štúdiu, začal pracovať ako redaktor pre ekonomickú redakciu agentúry SITA. Venoval sa hlavne makroekonomike, financiám a investovaniu. Ekonomickému svetu ostal verný a po niekoľkých rokoch v agentúre prešiel na pozíciu editora a neskôr šéfeditora.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Daň z príjmu

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X