Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Minimálna mzda od januára 2015 stúpne na 380 eur

20 a 50 eurová bankovka
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
15. októbra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Najnižší možný hrubý hodinový zárobok v budúcom roku dosiahne 2,184 eur, miesto súčasných 2,023 eur.

Minimálna mzda v roku 2015 narastie o 7,95 %

Minimálna mzda na Slovensku sa od začiatku budúceho roka zvýši zo súčasných 352 eur na 380 eur. Ide o nárast o 7,95 %. Najnižší možný hrubý hodinový zárobok tak v budúcom roku dosiahne 2,184 eur, kým v súčasnosti je to 2,023 eur. V stredu o tom rozhodla vláda.

Razantnejším zvýšením minimálnej mzdy chce vláda zabezpečiť, aby suma minimálnej mzdy garantovala zamestnancovi vyšší čistý príjem, ako predstavuje hranica rizika chudoby.

So zvýšením minimálnej mzdy nesúhlasia zamestnávatelia

Prezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Marián Jusko ešte v septembri po rokovaní tripartity upozornil na to, že na Slovensku je 6 stupňov minimálnej mzdy podľa miery náročnosti práce, a preto sa najnižšie zárobky zvýšia vo všetkých kategóriách minimálnej mzdy. „Zvýšenie nákladov pre zamestnávateľov môže pôsobiť negatívne na konkurencieschopnosť slovenského priemyslu,“ uviedol Jusko.

*Aktualizácia:

„Budeme neustále vytvárať tlak na zvyšovanie minimálnej mzdy. Musí sa viac oplatiť pracovať, ako sedieť doma na sociálnych dávkach,“ povedal po rokovaní vlády premiér Robert Fico. Predseda vlády zároveň odmietol vyhlásenia, že zvyšovanie minimálnej mzdy by mohlo spôsobiť problémy napríklad v nemocniciach, ale aj hlasy podnikateľských združení, že takýto krok môže zvýšiť tlak na rast nezamestnanosti najmä v chudobnejších regiónoch.

„Nech to má akékoľvek dôsledky, naša vláda bude tlačiť na ďalšie a ďalšie zvyšovanie minimálnej mzdy,“ zopakoval Fico na margo dopadu zvyšovania minimálnej mzdy na nemocnice. S dôsledkami sa, podľa neho, musí vysporiadať každý minister jeho kabinetu po svojom. „Minimálna mzda je pre nás svätá vec,“ dodal.

Podnikateľom, ktorí sa obávajú, že minimálna mzda môže negatívne vplývať na nezamestnanosť, premiér odkazuje, že takéto vyjadrenia principiálne odmieta. „Pozdravujem všetkých, ktorí tvrdia tieto nezmysly, že by mzda 380 eur mala spôsobovať v podnikaní nejaké ťažkosti,“ tvrdí. Vláda zamestnávateľom navyše, podľa neho, ako kompenzáciu ponúka mechanizmus znižovania zdravotných odvodov.

Analytici: Nárast treba kompenzovať

Inštitút INESS upozorňuje na to, že 8 % nárast minimálnej mzdy bude mať výrazný vplyv na navýšenie mzdových nákladov desaťtisícov zamestnancov na vyššom stupni náročnosti pracovného miesta. Tvrdí, že túto skutočnosť ministerstvo práce vo svojej analýze ignoruje.

„Ak takéto extrémne navýšenie minimálnej mzdy nemá spôsobiť rozsiahly zánik pracovných miest, musí byť kompenzované inými opatreniami,“ uviedol riaditeľ INESS Richard Ďurana.

Inštitút navrhuje, aby zvýšenie minimálnej mzdy bolo podmienené schválenou a platnou odvodovou úľavou. Podľa analytikov by mali byť zároveň zrušené stupne náročnosti, nakoľko ak by zostali zachované, ani odvodová úľava by nezabránila ohrozeniu desaťtisícov pracovných miest.

Minimálna mzda sa od začiatku tohto roka zvýšila o 4,2 %, resp. o 14,3 eur na 352 eur. Od začiatku minulého roka minimálna mzda na Slovensku po rozhodnutí vlády stúpla o 3,2 % na 337,7 eur. V roku 2012 išlo o nárast najnižších zárobkov tiež o 3,2 %, a to na 327,2 eura. Od začiatku roka 2011 sa minimálna mzda zvýšila o 3 % na 317 eur.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Mzdy

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X