Zvyšovanie súm stravného v roku 2019
V medzirezortnom pripomienkovom konaní sa momentálne nachádza nové Opatrenie Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky o sumách stravného. Podľa tohoto opatrenia, pokiaľ bude schválené, by sa mali sumy stravného opäť zvyšovať aj v tomto roku. Môže za to najmä zvyšovanie cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní.
Podľa štatistických údajov za mesiac február 2019 bola splnená podmienka zakladajúca zvýšenie súm stravného pri pracovných cestách, nakoľko mesačný kumulovaný index cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní v Slovenskej republike dosiahol hodnotu 105,8 %, čo predstavuje oproti základni zvýšenie o 5,8 percentuálneho bodu (za základňu sa považuje príslušný kalendárny mesiac, podľa ktorého boli naposledy opatrením upravené sumy stravného a jej hodnota je 100 %).
Sumy stravného pri pracovných cestách boli naposledy zvýšené opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 148/2018 Z. z. na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní za mesiac január 2018.
Návrhom opatrenia sa sumy stravného pre pracovné cesty zvýšia nasledovne:
- pre časové pásmo 5 až 12 hodín trvania pracovnej cesty zo 4,80 eura na 5,10 eura,
- pre časové pásmo nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty zo 7,10 eura na 7,60 eura,
- pre časové pásmo nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 10,90 eura na 11,60 eura.
Zvýšiť by sa teda mala aj minimálna hodnota gastrolístka zo súčasných 3,60 eur na 3,83 eur.
Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.