Ako sa zvýšia sumy stravného od 1. 12. 2025?
Za september 2025 bola splnená podmienka zakladajúca zvýšenie súm stravného.
Sumy stravného pri pracovných cestách boli naposledy oznámené oznámením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky 39/2025 Z. z. o sumách stravného s účinnosťou od 1. 4. 2025 na základe indexu cien jedál a nealkoholických nápojov v reštauračnom stravovaní za mesiac január 2025.
Sumy stravného sa od 1. 12. 2025 zvyšujú nasledovne:
- 5 hodín až 12 hodín trvania pracovnej cesty z 8,80 eura na 9,30 eura (o 50 centov),
- nad 12 hodín až 18 hodín trvania pracovnej cesty z 13,10 eura na 13,80 eura (o 70 centov),
- nad 18 hodín trvania pracovnej cesty z 19,50 eura na 20,60 eura ( o 1,10 eura).
Sumy stravného sú zaokrúhlené podľa § 8 ods. 2 zákona o cestovných náhradách na desať eurocentov nahor.
Príspevok zamestnávateľa na stravovanie
Minimálna hodnota stravného lístka sa tak zvýši zo súčasnej sumy 6,60 eur na 6,98 eur. Minimálna hodnota stravovacej poukážky je podľa Zákonníka práce 75 % stravného pre pracovné cesty v trvaní od 5 do 12 hodín. Pri sume stravného 9,30 eur je minimálna hodnota stravovacej poukážky 6,98 eura. Zákonník práce určuje minimálnu hodnotu stravovacej poukážky, zamestnávateľ sa môže rozhodnúť poskytovať stravovaciu poukážku vo vyššej hodnote.
SZČO si môžu do svojich výdavkov zahrnúť aj stravné, ktoré nie je nutné preukazovať dokladom, ale jeho maximálna výška za odpracovaný deň je 55 % z hodnoty stravného pre pracovnú cestu v trvaní 5 až 12 hodín. SZČO si teda môžu uznať do daňových výdavkov 5,12 eura za odpracovaný deň.
Ing. Lenka Falatová študovala manažment na ekonomickej univerzite. Následne pôsobila niekoľko rokov ako produktová manažérka vydavateľstva odbornej literatúry, kde sa venovala problematike živnostenského podnikania, daní, účtovníctva, ale aj školstva a odpadového hospodárstva. Následne pracovala na pozícii produktovej manažérky a projektovej manažérky. Venuje sa tiež problematike E-commerce, AI a automatizácii a procesnej analýze v podnikoch.














