Farmári budú môcť predávať priamo reštauráciám a obchodom
Od nariadenia si minister pôdohospodárstva Zsolt Simon sľubuje vytvorenie nových pracovných miest a zvýšenie podielu slovenských výrobkov v domácej predajnej sieti.(SITA) – Farmári budú môcť opäť výhodne predávať svoje produkty priamo spotrebiteľom alebo maloobchodným prevádzkam bez zbytočných medzičlánkov. Vyplýva to z nariadení vlády, ktoré schválili ministri na stredajšom rokovaní kabinetu. Od prvého novembra tohto roku tak budú môcť producenti v obmedzenom množstve dodávať svoje produkty priamo do reštaurácií alebo malým obchodom vo svojom okolí. Nariadenia umožňujú prvovýrobcom taktiež predávať svoje produkty aj za hranicami Slovenska.„Tieto nariadenia majú zabezpečiť, aby sa naše domáce výrobky mohli ľahšie dostať jednak priamo ku konečným spotrebiteľom, a taktiež aj priamo do malých obchodov, na tie klasické dedinské obchody alebo miestne reštaurácie a stravovacie zariadenia,“ povedal v stredu minister pôdohospodárstva Zsolt Simon. Od nariadenia si minister sľubuje vytvorenie nových pracovných miest a zvýšenie podielu slovenských výrobkov v domácej predajnej sieti.Zvýhodnenie predaja produktov od prvovýrobcov priamo spotrebiteľovi zrušil v novembri minulého roka vládny kabinet Ivety Radičovej. Poslanci koalície vtedy zrušili zvýhodnenú 6-percentnú sadzbu DPH na tzv. predaj z dvora. Aktuálne nariadenie z dielne ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka prináša viacero zmien, keď napríklad rozširuje počet produktov, ktoré budú môcť farmári predávať a zároveň umožňuje aj predaj produktov živočíšneho pôvodu. Malé množstvo mäsa z hydiny a domácich králikov ako aj voľne žijúcej zveri a zveriny budú môcť producenti predať priamo zákazníkom alebo do miestnej maloobchodnej prevádzky. „V každej reštaurácii pomaly kúpite divinu, ale neexistuje bitúnok, ktorý divinu spracováva a predáva. Do tohto systému vieme zapojiť aj spracovanie diviny priamo z poľovných revírov,“ vysvetlil Simon.Aktuálne nariadenia oproti predaju z dvora majú podľa neho taktiež tú výhoda, že umožňujú predaj spracovaných výrobkov, nielen surových. „Tu sa vytvára priestor na to, aby mohli mať naši farmári svoje vlastné špeciality a tie umiestňovať na trh,“ doplnil Simon. Farmári mali podľa jeho slov pri predaji z dvora problém, ako umiestniť svoje produkty na trh, keďže mohli predávať jedine priamo z farmy. „V našom systéme dostanú oveľa širšie pole pôsobnosti. Môžu si zriadiť svoje vlastné malé reštaurácie, alebo si môžu zriadiť malú predajňu, kde budú svoje klobásy, svoje výrobky priamo ponúkať,“ spresnil Simon.Výhodou oproti zaniknutému predaju z dvora je rozšírenie možnosti využívať takúto formu predaja nielen pre fyzické, ale aj právnické osoby v závislosti od obratu. Nariadenie zmierňuje taktiež kritériá na výrobu a priamy predaj produktov živočíšneho pôvodu pri zachovaní ich zdravotnej bezchybnosti. „Zabíjačky na Slovensku boli odjakživa a ublížilo to niekomu? Nie. A robili to vonku na dvore, takže keď to urobíme v jednej miestnosti pri dodržaní hygienických štandardov a za veterinárneho dohľadu tak tento systém môže skutočne fungovať,“ dodal minister.