Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Opozícia stiahla v parlamente všetky návrhy zákonov

Opozícia stiahla v parlamente všetky návrhy zákonov
Ilustračné foto: SITA
10. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Na protest proti postupu Smeru-SD opozícia stiahla zo septembrovej schôdze všetky svoje návrhy, spolu takmer tridsať zákonov a noviel, opoziční poslanci sa nebudú zúčastňovať ani na hlasovaní NR SR.

Opoziční poslanci sa obrátia na prezidenta i ústavný súd

Opoziční poslanci sa obrátia na prezidenta i ústavný súd pre postup vládneho Smeru-SD, ktorý v utorok vyradil z programu septembrovej schôdze desať opozičných návrhov noviel a zákonov. Predsedníčka poslaneckého klubu Smeru-SD Jana Laššáková vyradenie opozičných návrhov odôvodnila tým, že sa týkajú komunálnych volieb a parlament by mal o nich rokovať až po nich.

Opozícia na protest proti postupu Smeru-SD v stredu stiahla zo septembrovej schôdze všetky svoje návrhy, spolu takmer tridsať zákonov a noviel. Opoziční poslanci sa nebudú zúčastňovať ani na hlasovaní Národnej rady SR, na rozprave však prítomní budú. Premiér Robert Fico na sneme svojej strany podľa Figeľa hovoril o tom, že v Smere sú prejavy arogancie. „Mal pravdu. Včera ukázali bezprecedentný prejav arogancie moci,“ konštatoval Figeľ. Podľa neho vyradenie opozičných návrhov je porušením ústavnosti. 

Opozícia zároveň podľa nezaradeného poslanca Daniela Lipšica podá návrh na ústavný súd, aby dal výklad k tomu, že väčšina v parlamente nemôže porušovať právo poslancov na zákonodarnú iniciatívu. Podľa Lipšica poslanci majú ústavné právo predkladať zákony do parlamentu a národná rada ich síce nemusí schváliť, ale musí ich prerokovať. Lipšic pripomenul, že tesne pred parlamentnými voľbami v roku 2010 parlament rokoval o množstve populistických vládnych zákonov ako zákaz dvojitého občianstva či vlastenecký zákon. 

Precedens a hrubé pošliapavanie demokracie

„Za 24 rokov, čo som v politike, sa toto ešte nestalo,“ povedal predseda Mosta-Híd Béla Bugár. Podľa jeho slov sa viackrát posúvali zákony na nasledujúcu schôdzu, teraz ale po prvý raz boli vládnym Smerom vyradené a nie posunuté. 

Predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo vyradenie opozičných zákonov zo schôdze považuje za hrubé pošliapavanie demokracie. Vládna väčšina tak chce podľa neho zapchať ústa opozícii. Upozornil, že hoci opozícia dala dvakrát návrh na doplnenie schôdze o vyradené zákony, Smer-SD pokračoval vo svojom konaní. Opozícia podľa Freša diskutuje aj o návrhu na odvolanie predsedu parlamentu Pavla Pašku. 

Poslanec za SaS Jozef Mihál zdôraznil, že opoziční poslanci reprezentujú v parlamente milión voličov. „Milión voličov nemá kto reprezentovať, ak je opozičným poslancom upreté právo predkladať zákony,“ dodal. Opýtal sa, čo bude s opozičnými návrhmi na októbrovej schôdzi pred komunálnymi voľbami a na schôdzach pred parlamentnými voľbami. „Vtedy nám vyradia všetky zákony?“ pýta sa.  Líder OĽaNO Igor Matovič považuje postup vládnej strany za totalitu Smeru. 

Vyradili aj zákon o odpratávaní snehu

Vyradené opozičné návrhy presadzovali napríklad zavedenie princípu jeden mandát stačí, teda aby poslanci parlamentu nemohli pôsobiť ako starostovia, predsedovia vyšších územných celkov alebo verejnoprávnych inštitúcií. Laššáková vyradila aj návrhy, podľa ktorých by poslanci vo viacerých funkciách mohli poberať len jeden plat, respektíve aby sa kvórum pre platnosť referenda znížilo z 50 na 20 percent.

Šéfka poslaneckého klubu Smeru-SD vyhodila zo septembrovej schôdze i novelu, podľa ktorej by chodníky pokryté poľadovicou či snehom mali odhrabávať obce, ktorých majetkom sú, a nie vlastníci nehnuteľností, ktoré s chodníkmi len susedia. Podľa Laššákovej sa komunálnych volieb týka aj novela, ktorá mala zakázať poslancom vykonávať advokátsku prax. Vyradila aj návrh na dvojkolovú voľbu starostu a primátora ako aj novelu, ktorá mala umožniť nezávislým kandidátom v komunálnych voľbách nominovať do volebných komisií svojich ľudí. 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X