Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Mäsiar – údenár

Mäsiar
mäsiar
2. mája 2018 Zdroj Podnikam.sk/MG Tlačiť

Na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia. V článku si priblížime, čo všetko potrebujete vedieť, ak ste mäsiar údenár a chcete si urobiť mäsiarstvo na živnosť.

Mäsiar údenár

Teoretické vedomosti

1. Zásady hygieny, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany.
2. Zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.
3. Sanitačné procesy a ich význam.
4. Druhy zvierat a ich rozdelenie podľa plemien a pohlavia.
5. Vnútorná životaschopnosť zvieraťa pôsobiaca na kvalitu mäsa.
6. Mäso v potravinárskom priemysle a jeho zloženie.
7. Jatočné zvieratá.
8. Nákup jatočných zvierat a ich preprava na porážku.
9. Dobré zaobchádzanie s jatočnými zvieratami.
10. Platná legislatíva pri nákupe jatočných zvierat v živom aj v mäse.
11. Jatočná výroba.
12. Technológia omračovania jatočných zvierat a ich vykrvenie.
13. Opracovanie povrchu tela – sťahovanie kože, vykolovanie a polenie.
14. Konečná jatočná úprava po porážke.
15. Nutná porážka.
16. Vedľajšie jatočné produkty a odpady.
17. Získavanie krvi, kože, čriev a kostí.
18. Veterinárna prehliadka jatočných zvierat.
19. Chladenie mäsa po porážke.
20. Význam chladenia pre kvalitu mäsa.
21. Procesy prebiehajúce v svalovine po porážke jatočných zvierat.
22. Delenie bravčových polovičiek a hovädzích štvrtí.
23. Triedenie mäsa na rozrábke.
24. Rozdelenie mäsových výrobkov na skupiny podľa Potravinového kódexu SR.
25. Spracovanie hydiny, diviny a rýb.
26. Materiály, pomocné látky, prísady a obaly používané v mäsovej výrobe.
27. Solenie mäsa.
28. Technológia miešania a kutrovania pri výrobe mäsových výrobkov.
29. Technologické zásady pri tepelnom opracovaní mäsových výrobkov.
30. Technologicky postup výroby mäsových výrobkov.
31. Technologické procesy a parametre – údenie, varenie a sterilizácia.

Praktické zručnosti

1. Práce s predpismi o HCCP (systém na zaistenie bezpečnosti potravín), sanitačnými postupmi a základnými bezpečnostnými predpismi v praxi.
2. Využívanie osobných ochranných pomôcok, prevádzkové sanitačné postupy a pravidlá bezpečnosti pri práci.
3. Vybrané technologické postupy v nadväznosti na kvalitu a zloženie mäsa.
4. Nákup jatočných zvierat v živom aj v mäse v zmysle zásad a požiadaviek.
5. Dodržiavanie platných podmienok ustajnenia jatočných zvierat.
6. Jatočné opracovanie ošípaných a hovädzieho dobytka podľa platných technologických postupov.
7. Ovládanie používaného strojno-technologického zariadenia vo výrobe.
8. Zatriedenie bravčových a hovädzích polovičiek na základe platných noriem EU.
9. Získavanie vedľajších jatočných produktov v zmysle platných noriem pre mäsovú výrobu.
10. Uskladnenie jatočného mäsa po porážke v chladiarni v stanovených klimatických podmienkach.
11. Zásady konzervačného účinku chladenia a spôsoby chladenia.
12. Rozpoznanie zmien prebiehajúcich v svalovine pri chladení a zrení mäsa.
13. Delenie a kostenie bravčových polovičiek v zmysle zásad správnej výrobnej praxe.
14. Delenie a kostenie hovädzích predných a zadných štvrtí pre výsek a výrobu.
15. Technologické opracovanie jednotlivých anatomických častí pre expedíciu a výrobu.
16. Určenie druhov bravčového a hovädzieho mäsa získaného pri delení a rozrábke.
17. Posúdenie kvality výrobných druhov mäsa.
18. Používanie obalov, prísad a pomocných látok pre mäsovú výrobu stanovených zákonom.
19. Dodržiavanie zásad technologického postupu pri solení a výrobe mäsa a mäsových výrobkov.
20. Správny výber suroviny, jej rezanie, miešanie a plnenie do obalov.
21. Dodržiavanie stanovených teplotných režimov pri tepelnom opracovaní výrobkov z mäsa – varenie, sterilizácia a údenie.

Skúšky

Teória

1. Dodržiavanie osobnej a pracovnej hygieny a dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe (HACCP).
2. Dodržiavanie zásad bezpečnosti pri práci a protipožiarnych predpisov.
3. Spracovávanie jatočných zvierat na porážkových linkách.
4. Vnútorná životaschopnosť zvieraťa pôsobiaca na kvalitu mäsa.
5. Nákup jatočných zvierat v mäse.
6. Nákup jatočných zvierat v živom.
7. Význam výťažnosti na porážke, pri delení mäsa a výrobe mäsových výrobkov.
8. Prehliadka a zatrieďovanie bravčových a hovädzích polovičiek.
9. Význam získavania vedľajších jatočných produktov.
10. Spôsoby chladenia a ich význam pre kvalitu mäsa.
11. Procesy zretia v mäse.
12. Rozrábka, expedícia a výrobné mäsá.
13. Členenie mäsových výrobkov podľa Potravinového kódexu SR.
14. Technologické postupy a zásady pri výrobe mäsových výrobkov.
15. Obaly, prísady a pomocné látky pre výrobu mäsových výrobkov.
16. Technologické zariadenia používané pri výrobe mäsových výrobkov – miešanie, plnenie do obalov a tepelné opracovanie.
17. Posudzovanie kvality surovín, obalov a pomocných materiálov.
18. Hodnotenie kvality hotových mäsových výrobkov.
19. Vychladenie, balenie a skladovanie hotových výrobkov.
20. Hospodárne nakladanie s materiálom, energiou, odpadom, vodou a inými látkami s ohľadom na životné prostredie.

Prax

1. Dodržiavanie osobnej a pracovnej hygieny a dodržiavanie zásad správnej výrobnej praxe (HACCP).
2. Dodržiavanie zásad bezpečnosti pri práci a protipožiarnych predpisov.
3. Ovládanie porážky jatočných zvierat na linkách.
4. Ovládanie zásad pre nákup jatočných zvierat v živom aj v mäse.
5. Správne ustajnenie zvierat.
6. Ovládanie jednotlivých strojov a technologických zariadení na porážke, rozrábke a mäsovej výrobe.
7. Zatrieďovanie hovädzích a bravčových polovičiek podľa pravidiel EU.
8. Využitie vedľajších jatočných produktov.
9. Nakladanie s odpadmi v mäso spracujúcom závode.
10. Spôsoby chladenia a vplyv chladenia na kvalitu mäsa.
11. Použitie mäsa pri spracovaní v nadväznosti na proces zrenia mäsa.
12. Opracovanie jednotlivých anatomických častí hovädzieho a bravčového mäsa pre expedíciu.
13. Správny výber výrobného mäsa pre mäsové výrobky.
14. Výber správneho druhu obalov, prísad a pomocných látok pre pripravovaný mäsový výrobok.
15. Voľba správneho technologického postupu pre prípravu zadaného výrobku z mäsa.
16. Dodržiavanie postupov a receptúr pri výrobe mäsových výrobkov.
17. Použitie prírodných obalov v mäsovej výrobe.
18. Použitie umelých obalov v mäsovej výrobe.
19. Chyby pri tepelnom opracovaní mäsových výrobkov.
20. Skladovanie, ošetrovanie zásob mäsa a mäsových výrobkov pri dodržiavaní hygienických predpisov.
21. Organizovanie výroby s ohľadom na životné prostredie, ekonomické nakladanie s energiou, materiálom a vodou.
22. Nakladanie s materiálom, energiou, odpadom, vodou a inými látkami ekonomicky a s ohľadom na životné prostredie.

Podrobnosti o skúškach

http://isdv.iedu.sk/Eligibility.aspx

Odporúčané ebooky

Súvisiace články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Zobraziť všetky články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Témy

mäsiarPrémiový obsahúdenárživnostenská skúška

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie V čom podnikať

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

jún

08jún6:30Agentúrne zamestnávanie v roku 2019 - podmienky, povinnosti a zmeny6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika,Pracovné právo

08jún9:00Online certifikované štúdium: Konsolidovaná účtovná závierka9:00 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)

08jún9:00WEBINÁR: Agentúrne zamestnávanie v roku 2020 - podmienky, povinnosti a zmeny9:00 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X