Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Ako zvládnuť živnostenskú skúšku: Mäsiar – údenár

Mäsiar
mäsiar
2. mája 2018 Zdroj Podnikam.sk/MG Tlačiť

Na prevádzkovanie viazanej živnosti je potrebná odborná spôsobilosť. Podľa živnostenského zákona musí odbornosť overiť inštitúcia s oprávnením. Po úspešnom absolvovaní získa absolvent osvedčenie o úplnej kvalifikácii. Na jeho základe môže požiadať o vydanie živnostenského oprávnenia. V článku si priblížime, čo všetko potrebujete vedieť, ak ste mäsiar údenár a chcete si urobiť mäsiarstvo na živnosť.

Mäsiar údenár

Teoretické vedomosti

1. Zásady hygieny, ochrany zdravia pri práci a požiarnej ochrany.
2. Zásady osobnej a prevádzkovej hygieny.
3. Sanitačné procesy a ich význam.
4. Druhy zvierat a ich rozdelenie podľa plemien a pohlavia.
5. Vnútorná životaschopnosť zvieraťa pôsobiaca na kvalitu mäsa.
6. Mäso v potravinárskom priemysle a jeho zloženie.
7. Jatočné zvieratá.
8. Nákup jatočných zvierat a ich preprava na porážku.
9. Dobré zaobchádzanie s jatočnými zvieratami.
10. Platná legislatíva pri nákupe jatočných zvierat v živom aj v mäse.
11. Jatočná výroba.
12. Technológia omračovania jatočných zvierat a ich vykrvenie.
13. Opracovanie povrchu tela – sťahovanie kože, vykolovanie a polenie.
14. Konečná jatočná úprava po porážke.
15. Nutná porážka.
16. Vedľajšie jatočné produkty a odpady.
17. Získavanie krvi, kože, čriev a kostí.
18. Veterinárna prehliadka jatočných zvierat.
19. Chladenie mäsa po porážke.
20. Význam chladenia pre kvalitu mäsa.
21. Procesy prebiehajúce v svalovine po porážke jatočných zvierat.
22. Delenie bravčových polovičiek a hovädzích štvrtí.
23. Triedenie mäsa na rozrábke.
24. Rozdelenie mäsových výrobkov na skupiny podľa Potravinového kódexu SR.
25. Spracovanie hydiny, diviny a rýb.
26. Materiály, pomocné látky, prísady a obaly používané v mäsovej výrobe.
27. Solenie mäsa.
28. Technológia miešania a kutrovania pri výrobe mäsových výrobkov.
29. Technologické zásady pri tepelnom opracovaní mäsových výrobkov.
30. Technologicky postup výroby mäsových výrobkov.
31. Technologické procesy a parametre – údenie, varenie a sterilizácia.

Odporúčané ebooky

Súvisiace články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Zobraziť všetky články v seriáli "Ako zvládnuť živnostenské skúšky"

Témy

mäsiarPrémiový obsahúdenárživnostenská skúška

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie V čom podnikať

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

október

24oct6:30Zodpovednosť za škodu pri výkone verejnej moci6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony

25oct6:30Ochrana osobných údajov pod palcom – 2 dňové školenie s workshopom6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony

25oct6:30Ochrana osobných údajov pod palcom – 2 dňové školenie s workshopom6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSITA s.r.o. Všetky práva vyhradené. iSITA si vyhradzuje právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos tohto článku, jeho častí a zverejnených fotografií. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X