Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Miera nezamestnanosti v auguste klesla na 12,56 %

Miera nezamestnanosti v auguste klesla na 12,56 %
Ilustračné foto SITA/AP
22. septembra 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 338,8 tis. osôb. 

Všetky okresy na Slovensku mali nezamestnanosť pod 30 %

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v auguste tohto roka 12,56 %. V porovnaní s júlom išlo o pokles o 0,11 percentuálneho bodu. Medziročne sa evidovaná miera nezamestnanosti minulý mesiac znížila o 1,14 percentuálneho bodu. Na tlačovej besede o tom informoval generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) SR Marián Valentovič. 

Počet disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol na konci minulého mesiaca 338,8 tis. osôb. V porovnaní s júlom tohto roka ide o pokles takmer o 3 100 ľudí. Medziročne množstvo uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, kleslo v auguste o 30,8 tis. osôb. Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na „péenke“ alebo na absolventskej praxi, dosiahla v auguste 14,11 %. Medzimesačne to znamenalo pokles o 0,12 percentuálneho bodu, medziročne celková miera nezamestnanosti klesla o 0,79 percentuálneho bodu.

Celkový počet evidovaných uchádzačov o prácu predstavoval minulý mesiac 380,7 tisíc. Oproti júlu tohto roka ide o pokles o 3 300 ľudí, medziročne je to menej o 21,5 tisíc uchádzačov o zamestnanie. 

Očakávania na september nie sú veľmi vysoké

Minister práce a sociálnych vecí Ján Richter poukázal na tlačovej besede na to, že trend poklesu miery nezamestnanosti na Slovensku pokračuje. Na trhu práce sa podľa neho minulý mesiac umiestnilo 14,3 tisíc nezamestnaných. September však bude podľa neho „zložitý“ vzhľadom na každoročný prísun absolventov stredných škôl do evidencie úradov práce.

„Očakávania na september preto nie sú veľmi vysoké, ale ak by sa nám podarilo udržať aspoň terajšie percento, som presvedčený, že v ďalšom období do konca roka by sme opätovne mohli pokračovať v pozitívnom trende,“ povedal minister. 

Počet poberateľov dávky v hmotnej núdzi klesol

Šéf rezortu práce upozornil na to, že evidovaná miera nezamestnanosti na Slovensku bola minulý mesiac na úrovni januára 2011 a celková miera nezamestnanosti na úrovni decembra 2010. „Konečne Rimavská Sobota už nie je nad 30 percent,“ povedal Richter. Miera evidovanej nezamestnanosti v tomto okrese v auguste klesla o 0,32 percentuálneho bodu na 29,86 %.

Všetky okresy na Slovensku tak mali minulý mesiac mieru nezamestnanosti pod 30 %. Minister upriamil pozornosť aj na štatistiky Sociálnej poisťovne, podľa ktorých od začiatku tohto roka do konca augusta vzrástol počet nových pracovných miest o 26 tisíc, počet dohodárov stúpol o 97 tisíc a množstvo živnostníkov kleslo o 1 tisíc. 

Počet poberateľov dávky v hmotnej núdzi podľa Richtera v auguste medzimesačne klesol o 7,4 tisíc osôb na 156,8 tisíc. „Z toho je 4 900 tých, ktorí odmietli aktiváciu a boli z evidencie vyradení,“ upozornil minister. Najvyšší pokles podľa neho nastal u jednotlivcov, a to o 5,2 tisíc. „Už doteraz sa jednoznačne prejavilo to, čo sme predpokladali, že tí, ktorí umelo poberali dávku v hmotnej núdzi a v skutočnosti boli napojení na príjem možno z príjmu v Rakúsku alebo niekde inde, sa radšej dobrovoľne vzdali tohto príspevku,“ povedal šéf rezortu práce a sociálnych vecí. 

Zamestnávatelia ponúkajú 1 578 miest

Generálny riaditeľ ÚPSVAR informoval aj o projekte na podporu regionálnej zamestnanosti, na ktorý smeruje 6,5 mil. eur na vytvorenie približne 2 tis. pracovných miest. „K dnešnému dňu máme zo strany zamestnávateľov zaznamenané požiadavky na 1 578 miest,“ povedal Valentovič. Najviac požadovaných pracovných miest podľa neho zaznamenali úrady práce v Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Michalovciach, či Rožňave a Košiciach.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X