Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Kamerový systém a ochrana osobných údajov. Poznáte povinnosti zamestnávateľa?

Security System Operator Looking At CCTV Footage At Desk
Thinkstock
9. mája 2017 Zdroj Podnikam.sk Tlačiť

Dostupnosť IP kamier, ich vysoká spoľahlivosť spolu s nízkou obstarávacou cenou a nenáročnou prevádzkou, nejedného podnikateľa inšpirovali k monitorovaniu prevádzkových priestorov. Kúpenie kamery do predajne však nie je svojvoľné a podlieha zákonnej úprave v súvislosti s ochranou osobných údajov. O tom mnoho podnikateľov netuší.

Zákon o ochrane osobných údajov, jeho úplné znenie nájdete tu.

V prémiovej časti nájdete tieto témy:

  • kamera musí mať opodstatnenie – pre aký účel možno umiestniť kameru,
  • označenie monitorovaného priestoru,
  • súhlas na monitorovanie,
  • kamerový záznam a jeho záruka,
  • bezpečnostná dokumentácia.

Kamera musí mať opodstatnenie

Osadenie kamery v prevádzke znamená, že ste začali zhromažďovať a spracovávať osobné údaje návštevníkov a na to sa vzťahuje špecifický zákon o ochrane osobných údajov. Špeciálne pre kamerové systémy vydal aj Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky metodické usmernenia. Najdôležitejšie je vedieť, že ak chcete umiestniť do svoje prevádzky kameru, nemôžete to urobiť len tak, zo svojvôle.

Účel monitorovania totiž ustanovuje § 15 ods. 7 Zákona o ochrane osobných údajov, podľa ktorého priestor prístupný verejnosti možno monitorovať len na účely ochrany verejného poriadku a bezpečnosti, odhaľovania kriminality, narušenia bezpečnosti štátu, alebo ochrany majetku alebo zdravia.

Zároveň zákon hovorí, že pri zavádzaní kamerového systému je potrebné zohľadniť zásadu primeranosti a nevyhnutnosti spracúvania osobných údajov prostredníctvom kamerového systému. To znamená, že využívanie kamerového systému predstavuje odôvodnenú potrebu, nevyhnutnosť nie svojvôľu, či dokonca záľubu  monitorovať priestor prístupný verejnosti.

Zároveň je však dovolené zavedenie kamerového systému ako preventívneho opatrenia pri rešpektovaní zákonnej úpravy a s tým súvisiacich povinností.

Monitorovaný priestor musí byť označený

Priestor snímaný kamerovým systémom je podľa zákona potrebné jasne a viditeľne označiť. Za dostatočné sa považuje upozornenie o monitorovaní na každých vstupných dverách do monitorovaného objektu  vo výške očí. Ak to nie je možné, upozornenie je nutné umiestniť tak, aby bolo viditeľné. Teda nie do skrytého priestoru, či čo najnenápadnejšie. V praxi povedané, zákazníci, ktorých kamera sníma, musia tento oznam vidieť ešte pred vstupom do monitorovanej zóny.

Nie je presne určené, ako priestor označiť. Môže byť použitý piktogram, alebo text upozorňujúci na snímanie, prípadne kombinácia oboch spôsobov. Zákon spôsob striktne nevymedzuje, no určuje povinnosť zabezpečiť dostatočne zrozumiteľné, jasné a viditeľné označenie.

Potrebujete, či nepotrebujete súhlas na monitorovanie?

Je to individuálne. Na monitorovanie vlastnej prevádzky, súhlas návštevníkov nepotrebujete. Ak je priestor označený v súlade so zákonom, berie sa to ako informovanie návštevníkov o tom, že sú monitorovaní. Na využitie kamier v prevádzke žiadny súhlas nepotrebujete, avšak takýto záznam je možné ospravedlniť len účelom ochrany verejného poriadku.

Je možné pomocou kamier zvýšiť mieru bezpečnosti, pomôcť odhaľovať kriminalitu a zamedziť poškodeniu zdravia, či majetku. Z toho vyplýva, že nasnímaný materiál bez súhlasu monitorovaných, možno využiť len na účely priestupkového alebo trestného konania. Ak by ste chceli záznamy použiť na čokoľvek iné, budete potrebovať už súhlas dotknutých osôb.

Príklad: Kamerový záznam, ktorý vznikol v predajni môžete použiť na dokazovanie trestnej činnosti a poskytnúť ho orgánom činným v trestnom konaní. Ak by ste však zábery z predajne chceli použiť na sociálnej sieti, alebo napríklad v reklamnom spote, budete potrebovať súhlas osôb, ktoré sa v zábere nachádzajú.

POZOR! Veľmi obľúbené je zverejňovanie kamerových záberov zlodeja na sociálnych sieťach. V takomto prípade sa de facto dopúšťate porušenia zákona, keďže táto osoba vám neposkytla súhlas na šírenie záznamu. Mal by sa dostať do rúk výlučne orgánom činným v trestnom konaní.

Kamerový záznam a jeho záruka

Povinnosti so starostlivosťou o kamerový systém sa nekončia jeho inštaláciou a označením miesta. Ďalšou kapitolou je uchovávanie natočeného materiálu. V princípe je možné obraz ukladať na akékoľvek médium, no najviac počas 15 dní. Po tejto dobe musia byť záznamy zničené, alebo premazané. Výnimkou je použitie záznamu v rámci trestného konania. Tu už preberá dozor orgán činný v trestnom konaní.

Nezabudnite na bezpečnostnú dokumentáciu

Je nutné zaručiť bezpečnosť spracúvania údajov a k tomu vypracovať bezpečnostnú dokumentáciu. Tú usmerňuje Metodické usmernenie č. 1/2014 Monitorovanie priestoru prístupného verejnosti kamerovým systémom z Úradu na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky. Je nutné zabezpečiť, aby s materiálom prichádzali do kontaktu len poučené a zodpovedné osoby. Nikto ďalší.

Dokumentácia sa líši podľa toho, či je, alebo nie je monitorovacie zariadenie pripojené na internet.

Ak kamerový systém nie je pripojený na internet, dokumentácia musí zahŕňať:

  • identifikáciu prevádzkovateľa,
  • technický popis a umiestnenie kamier,
  • technický popis a umiestnenie zobrazovacieho a záznamového zariadenia,
  • popis bezpečnostných opatrení a spôsob ich uplatnenia v konkrétnych podmienkach (napr. opatrenia na ochranu záznamových zariadení pred neoprávneným prístupom),
  • záznam o poučení oprávnenej osoby (osôb),
  • záznam (záznamy) o zistených bezpečnostných incidentoch s vplyvom na bezpečnosť osobných údajov,
  • záznam (záznamy) o opatreniach, ktoré prevádzkovateľ prijal na zaistenie bezpečnosti informačného systému po bezpečnostných incidentoch.

Ak je kamerový systém pripojený na internet, prevádzkovateľ je v zmysle § 19 ods. 2 zákona povinný prijať primerané bezpečnostné opatrenia vo forme bezpečnostného projektu informačného systému.

Táto dokumentácia sa nikde neposiela ani neschvaľuje, no v prípade kontroly musí byť prístupná.

Odporúčané ebooky

K téme

Témy

bezpečnosťkamerymonitorovaniePrémiový obsahzákon na ochranu osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Prevádzka

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

september

24sep6:30Ochrana súkromia v digitálnom svete6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Právo

30sep6:30US GAAP: 5-dňový modulový kurz ukončený testom a certifikátom6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP),Účtovníctvo

30sep6:30Certifikovaný projektový manažér6:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva a zákony,žiadny

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X