Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Označovanie pôvodu hydiny sa od roku 2015 zmení

Označovanie pôvodu hydiny sa od roku 2015 zmení
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
4. februára 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Podiel domácich spracovateľov na trhu s hydinou je iba na úrovni 54 %.

Problémom EÚ je nejednotný systém úradnej kontroly potravín

V označovaní pôvodu hydinového mäsa nastane od 1. apríla budúceho roka zmena. Ako na utorňajšej tlačovej konferencii informovala Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), po novom bude pri pôvode hydinového mäsa nevyhnutné označovať krajinu chovu hydiny a krajinu jej zabitia. Táto zmena vyplýva zo zmeny európskych právnych predpisov.
 
„Spracovatelia hydiny na Slovensku, ktorí sú členmi ÚHS, už dnes však deklarujú, že na slovenskom trhu predávajú iba hydinu, ktorá ma slovenský pôvod,“ konštatoval riaditeľ ÚHS Daniel Molnár. Jedným z dôkazov je podľa neho aj fakt, že všetci traja slovenskí spracovatelia hydiny chovajú viac ako polovicu živej jatočnej hydiny na vlastných farmách, ktoré sú v ich vlastníctve.
 

 

Slovenské kura je skontrolované až dvanásťkrát

„Takmer všetky členské štáty EÚ sa už niekoľko rokov otriasajú v potravinových škandáloch a v škandáloch s označovaním mäsa,“ povedal Molnár, pričom dodal, že výnimkou je Slovensko, kde sa nezistil žiadny problém s potravinami ani s hydinovým mäsom. Podľa Molnára je problémom v EÚ nejednotný systém úradnej kontroly, čo považuje za príčinu veľkého množstva potravinových škandálov. „U nás je tento systém založený na stálom veterinárnom dozore,“ vysvetlil. 
 
Neustály veterinárny dozor je na Slovensku na prevádzkach spracovateľov hydiny. „Myslíme si, alebo tvrdíme, že platí pravidlo, že slovenská hydina je bezpečná. Slovenské kura je skontrolované počas toho procesu z chovu a spracovania až dvanásťkrát,“ podotkol Molnár. 
 

 

Pri hydine hľadia Slováci na cenu, nie na pôvod

Podiel domácich spracovateľov na trhu je však iba na úrovni 54 %. „Chov a spracovanie hydiny na Slovensku je teda zraniteľným odvetvím,“ povedal Molnár. Problém vidí najmä v nedostatočnom lokálpatriotizme spotrebiteľov a v ich orientácii na nízku cenu.
 
„Tu je dôležité upozorniť, že nízka cena znamená aj nízku kvalitu,“ dodal. Príčinu zraniteľnosti odvetvia tiež ÚHS vidí v nižších maržiach na dovozové potraviny v porovnaní s domácimi, či v kurzových rozdieloch pri obchodovaní s krajinami, ktoré nemajú zavedené euro. 
 

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Industry 4.0
ISO
Komunikačné zručnosti
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Marketingové zručnosti
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Počítačové zručnosti
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

27mar9:30ChatGPT a Bard – využitie v biznise9:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Marketing

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X