Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
E-shop
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že spracované mäso je karcinogénne

Mäso
ilustračné, Thinkstock
26. októbra 2015 Tlačiť

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že spracované mäso je karcinogénne, červené mäso pravdepodobne tiež.

Konzumácia spracovaného mäsa, napríklad slaniny či párkov, môže u ľudí vyvolať rakovinu hrubého čreva a červené mäso je pravdepodobnou príčinou tohto ochorenia, uviedli dnes experti Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v správe, ktorej závery môžu vyostriť diskusiu o význame mäsitej stravy, píše agentúra Reuters.

Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou WHO, zverejnila závery hodnotenia karcinogénnosti konzumácie tzv. červeného mäsa a výrobkov zo spracovaného mäsa na základe viac než 800 štúdií v tejto oblasti, vykonaných v „mnohých“ krajinách a na skupinách obyvateľov s rôznou stravou.

IARC uviedla, že k červenému mäsu začleňuje všetky druhy svalového mäsa z cicavcov ako hovädzie, teľacie, bravčové, jahňacie, baranie, konské či kozie mäso. K spracovanému mäsu patrí mäso upravené solením, fermentáciou, údením alebo iných procesmi; príkladom výrobkov sú údeniny ako párky a šunka, sušené mäso či mäso v konzerve.

Výsledkom hodnotenia odborníkov IARC je zaradenie spracovaného mäsa na zoznam preukázaných karcinogénov pre človeka (skupina 1), na ktorom už sú napríklad tabak, azbest či naftové exhaláty. Podľa správy sú „dostatočné dôkazy“, že konzumácia takýchto mäsových výrobkov spôsobuje kolorektálny karcinóm (rakovinu hrubého čreva a konečníka) – každá 50-gramová porcia zjedená denne zvyšuje jeho riziko o 18 percent.

„Pre jednotlivca je riziko vzniku kolorektálneho karcinómu vzhľadom na konzumáciu spracovaného mäsa malé, ale toto riziko sa zvyšuje s množstvom skonzumovaného mäsa,“ uviedol predstaviteľ IARC Kurt Straif.

Červené mäso zaradili na zoznam „pravdepodobných“ karcinogénov pre človeka (skupina 2A), a to vzhľadom na „obmedzené dôkazy“, že spôsobuje rakovinu – najmä rakovinu hrubého čreva, no aj pankreasu či prostaty.

„Tieto zistenia sú ďalšou podporou pre súčasné zdravotné odporúčania obmedziť konzumáciu mäsa,“ uviedol riaditeľ IARC Christopher Wild. „Červené mäso má však zároveň výživnú hodnotu. Preto sú tieto výsledky dôležité, aby umožnili vládam a medzinárodným regulačným agentúram vykonať hodnotenia rizika s cieľom vyvážiť riziká a prínosy konzumácie červeného a spracovaného mäsa a poskytnúť najlepšie možné stravovacie odporúčania,“ dodal.

Odporúčané ebooky

K téme

Témy

IARCkarcinogénnemäsoSvetová zdravotnícka organizáciaWHO

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

november

25nov7:30Aktuálne povinnosti firiem v oblasti legislatívy ochrany životného prostredia7:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Enviro

25nov7:30Aktuálne povinnosti firiem v oblasti legislatívy ochrany životného prostredia7:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Enviro

28nov7:30Ekonómia pre manažérov a riaditeľov - ako sa správne zorientovať v ekonomických ukazovateľoch, účtovnej závierke, daniach a DPH7:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Cash flow,Manažment,Riadenie firmy

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt
OK

Web obsahuje cookies. Prevádzkovateľ webu nezbiera žiadne osobné údaje, ak nie ste registrovaný. Web obsahuje prvky tretích strán. Viac k: Ochrana osobných údajov a cookies

X