Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Rizikové životné poistenie: porovnanie ponúk, aké sú poplatky a je možné aj online?

rizikové životné poistenie
thinkstock
12. októbra 2017 Tlačiť

Žijeme v časoch, kedy je dobré byť poistený pre prípad viacerých neočakávaných udalostí. Poisťujeme si domácnosti, autá aj samých seba. Viete, aké je to rizikové životné poistenie a aké sú jeho ponuky na trhu? Všetko dôležité sa dozviete v článku.

Rizikové životné poistenie je jednoducho povedané poistenie pre prípad úmrtia. Ide o životné poistenie, pri ktorom si nesporíte, ale celé poistne sa spotrebuje na poistné riziko. Ako poistná udalosť môže byť smrť poisteného spôsobená akoukoľvek príčinou a patria sem napríklad aj civilizačné ochorenia.

Rizikové životné poistenie – v čom sa líši od kapitálového a investičného životného poistenia?

To, aká je podstata rizikového životného poistenia, je najjednoduchšie vysvetliť porovnaním s ďalšími častými typmi životného poistenia. Okrem rizikového životného poistenia sa stretávame aj s kapitálovým životným poistením a s investičným životným poistením. 

Kapitálové životné poistenie

Kapitálové životné poistenie je také, pri ktorom je časť platieb zaplatených poistencom investovaná do dlhopisov. Pri tomto type poistenie si poistenec zároveň šetrí peniaze. Keď takáto poistná zmluva vyprší, poistenec dostáva istú našetrenú sumu.

Investičné životné poistenie

Tento typ poistenia je veľmi podobný tomu kapitálovému, keďže časť mesačného poplatku sa používa na pokrytie poistného rizika a časť z neho poisťovňa použije na investovanie do podielových fondov. Od kapitálového sa však tento typ poistenia líši tým, že tu ide o investovanie do rôznych akcií a komodít, pričom samotný poistenec má tieto investície do značnej miery pod kontrolou.

Rizikové životné poistenie

Samotné rizikové životné poistenie v sebe nemá zahrnuté žiadne šetrenie ani investovanie do akcií či komodít, pretože všetky platby, ktoré poistenec uhrádza, sú určené na krytie rizika. Poisťovňa teda peniaze vyplatí len v prípade, že dôjde k poistnej udalosti, teda k smrti.

Predchádzajúce typy životného poistenia, teda kapitálové a investičné životné poistenie, sú v podstate produkty rozšírené o investovanie. Hlavnou výhodou rizikového životného poistenia je to, že je jednoduché a nemusíte sa pri ňom trápiť výberom toho, do čoho budete investovať. Okrem toho je výhodou tiež jeho cena, pretože v porovnaní s ostatnými druhmi poistenia ja rizikové životné poistenie oveľa lacnejšie.

rizikové životné poistenie kalkulačka
Hlavnou výhodou rizikového životného poistenia je to, že je jednoduché a nemusíte sa pri ňom trápiť výberom toho, do čoho budete investovať.

Druhy rizikového životného poistenia

Ak sa rozhodnete uzavrieť rizikové životné poistenie, stretnete sa pravdepodobne s dvoma základnými typmi – dočasným poistením pre prípad smrti, ktoré sa uzatvára na dobu určitú, a doživotné poistenie pre prípad smrti.

Dočasné poistenie pre prípad smrti

Tento typ poistenia sa, ako sme už spomenuli, uzatvára na dobu určitú. Poistná zmluva obsahuje výšku mesačného poistenia a poistnú sumu, ktorá sa vypláca oprávneným osobám alebo banke len v prípade smrti poistenca.

Doživotné poistenie pre prípad smrti

Účelom tohto typu životného poistenia je zabezpečiť oprávnené osoby v prípade, že by došlo k smrti poistenca. V poistnej zmluve je stanovená výška poistného a poistná suma. Súčasťou zmluvy je aj vek poistenca, v ktorom táto zmluva vyprší.

Doživotné poistenie je ideálne uzavrieť čo najskôr, kým je potenciálny poistenec zdravý a v dobrej kondícii. Vyčkávanie totiž môže spôsobiť, že poisťovňa z istých dôvodov odmietne záujemcu o poistenie poistiť. Môže sa to stať napríklad vtedy, ak je zdravotný stav poistenca nie úplne najlepší a trápia ho rôzne zdravotné problémy. V prípade, že takéto poistenie uzavriete v mladosti a za plného zdravia, nebude sa meniť ani vtedy, ak sa váš zdravotný stav vekom zhorší.

rizikové životné poistenie online
Doživotné poistenie je ideálne uzavrieť čo najskôr, kým je potenciálny poistenec zdravý a v dobrej kondícii.

Rizikové životné poistenie – porovnanie ponúk na trhu

Na trhu pôsobí viacero poisťovní, a tak je ponuka rizikového životného poistenia skutočne široká. Vybrali sme niekoľko ponúk a porovnali sme ich.

Allianz

Ako sme už uviedli, hlavným významom rizikového životného poistenia je zabezpečenie najbližších osôb poistenca v prípade, že by došlo k jeho úmrtiu. Tento typ poistenia môže tiež slúžiť ako poistenie hypotekárneho či stavebného úveru, a preto poisťovňa garantuje výplatu dohodnutej sumy po smrti poisteného.

Poisťovňa Allianz poskytuje klientom rizikové životné poistenie v produkt s názvom Šťastný život. Toto poistenie pokrýva široké spektrum rizík a vhodné pre deti aj dospelých.

Tento program umožňuje:

  • zvýšenie zabezpečenia dospelých a detí,
  • poistenie pre dospelé osoby a deti,
  • vysokú variabilitu programu,
  • prehľadnosť jednotlivých poistení,
  • jednoduchosť dojednania,
  • možnosť zmien počas trvania zmluvy pre všetkých poistených

Kooperativa

Poisťovňa Kooperativa ponúka klientom produkt s názvom Profi Komplet. Ide o rizikové životné poistenie, ktoré dáva pocit finančnej istoty a zabezpečenia v nečakaných životných situáciach. Patrí sem nielen úmrtie, ale aj invalidita, úraz či hospitalizácia, alebo vážne choroba. Poistné môže byť tiež použité na zaplatenie opatrovateľskej služby či financovanie nadštandardných služieb v nemocnici, ale aj na bežné výdavky v domácnosti. Výhodou je, že zriadiť si môžete rizikové životné poistenie online. Kooperativa poskytuje možnosť pripoistenia, ktoré zabezpečí počas života istotu v prípade úrazu, choroby, invalidity.

Kooperativa ponúka tieto pripoistenia:

  • dočasné životné pripoistenie pre prípad úmrtia
  • dočasné životné pripoistenie pre prípad úmrtia s klesajúcou poistnou sumou
  • úmrtie následkom úrazu
  • trvalé následky úrazu
  • čas nevyhnutného liečenia úrazu
  • denné odškodné za pobyt v nemocnici
  • odškodné za chirurgický zákrok
  • invalidita s výplatou dôchodku alebo invalidita s výplatou poistnej sumy
  • pripoistenie dennej dávky v prípade dočasnej práceneschopnosti
  • pripoistenie vážnych chorôb
  • oslobodenie od platenia poistného v prípade plnej invalidity
rizikové životné poistenie porovnanie
Ponuka tohto typu poistenia je široká

Union

Poisťovňa Union poskytuje možnosť rizikového životného poistenia v produkte s názvom UniRisk. Tento produkt umožňuje klientom zvoliť si požadované krytie zo širokej ponuky poistení a vybrať si pre prípad smrti konštantnú alebo klesajúcu poistnú sumu. Okrem toho máte možnosť pripoistiť aj svoje deti pre prípad úrazy či choroby, a to na tej istej zmluve.

Aj poisťovňa Union poskytuje možnosti rôznych pripoistení:

  • pripoistenie kritických chorôb poisteného
  • pripoistenie úrazu a choroby s rizikami – pripoistenie smrti v dôsledku úrazu, pripoistenie trvalých následkov úrazu bez progresie alebo s progresiou 450, pripoistenie maximálnej ochrany, pripoistenie času nevyhnutného liečenia úrazu, pripoistenie hospitalizácie v dôsledku úrazu alebo choroby, pripoistenie práceneschopnosti v dôsledku úrazu alebo choroby
  • individuálne zdravotné pripoistenie s rizikami – pripoistenie chirurgických zákrokov, uľahčený prístup k odborným vyšetreniam, preventívne vyšetrenie
  • pripoistenie invalidity s výplatou poistnej sumy alebo s výplatou dôchodku
  • pripoistenie oslobodenia od platenia poistného v prípade priznania invalidity
  • pripoistenie detí poisteného s rizikami – pripoistenie trvalých následkov bez progresie alebo s progresiou 450, pripoistenie času nevyhnutného liečenia úrazu, pripoistenie hospitalizácie v dôsledku úrazu alebo choroby, pripoistenie chirurgických zákrokov a pripoistenie kritických chorôb

Možno si kladiete otázku, či rizikové životné poistenie vôbec potrebujete. No ako sa hovorí, čert nikdy nespí a je vhodné myslieť na to, čo bude s vašimi najbližšími v prípade, že by sa vám niečo stalo.

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

poistenierizikové životné poistenieživotné poistenie

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Zaujímavosti

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

13máj8:30Pravidlá obstarávania projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

13máj8:30Pravidlá obstarávania projektov z Plánu obnovy a odolnosti SR8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Stavebníctvo

13máj8:30FeaturedMzdy pre začiatočníkov - všetko, aby ste mohli úspešne začať8:30 Udalosť usporiadaná: s.r.o Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Mzdy a odvody,Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X