Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

KOZ kritizuje novelu zákona o ochrane osobných údajov

KOZ kritizuje novelu zákona o ochrane osobných údajov
Ilustračné foto: SITA
1. apríla 2014 Zdroj SITA, Podnikam.SK Tlačiť

Novela podľa odborárov narúša sociálny zmier a doposiaľ štandardný vzájomný dialóg sociálnych partnerov. 

Novela je rozpore aj so Zákonníkom práce, tvrdí KOZ

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR je znepokojená novelou zákona o ochrane osobných údajov. Tú schválila v skrátenom legislatívnom konaní vláda a na marcovej schôdzi ju prerokoval a schválil parlament. KOZ nesúhlasí so spôsobom, akým sa táto novela schválila. Novela podľa konfederácie taktiež narúša sociálny zmier a doposiaľ štandardný vzájomný dialóg sociálnych partnerov. V pondelok to uviedla samotná konfederácia.
 
Ako ďalej informovala KOZ, na Rade solidarity a rozvoja, ktorá sa konala v januári, konfederácia spolu s ostatnými partnermi vyzvala vládu, aby zorganizovala stretnutie so zástupcami Úradu na ochranu osobných údajov. Jeho cieľom mala byť príprava legislatívnych zmien, ktorými sa mala znížiť administratívna, finančná a personálna záťaž tohto zákona v praxi. „Takéto rokovania sa uskutočnili, avšak len s predstaviteľmi zamestnávateľských zväzov, bez účasti odborov,“ informovala konfederácia. 
 

 

Zákon vraj obchádza ochranu zamestnancov

KOZ taktiež uviedla, že iniciatíva zamestnávateľov išla nad rámec uvažovanej novelizácie. Okrem iných zmien tak parlament schválil aj novelizáciu ustanovenia, ktoré hovorí, že zamestnávateľ spracúva osobné údaje, a to bez súhlasu dotknutej osoby, ak je to nevyhnutné na ochranu práv. Zákon však súčasne ustanovuje, že to neplatí, ak sú pri tomto spracovaní dotknuté základné práva a slobody zamestnancov. „Presadený návrh zamestnávateľov týkajúci sa spomínaného paragrafu zákona je totiž v rozpore so samotným účelom novelizovaného zákona. Predmetom tohto zákona je ochrana práv fyzických osôb pred neoprávneným zasahovaním do ich súkromného života pri spracúvaní ich osobných údajov,“ informovala KOZ. 
 

 
Parlamentom schválené znenie zákona o ochrane osobných údajov je podľa KOZ v priamom rozpore aj s ustanovením Zákonníka práce. Podľa toho nesmie zamestnávateľ bez vážnych dôvodov narúšať súkromie zamestnanca na pracovisku a v spoločných priestoroch tým, že ho monitoruje, vykonáva záznam telefonických hovorov a kontroluje jeho elektronickú poštu.
 
KOZ sa ďalej odvoláva na zákonník, pretože pokiaľ zamestnávateľ kontrolný mechanizmus zavádza, je povinný prerokovať so zástupcami zamestnancov rozsah, spôsob a čas trvania kontroly, pričom zamestnancov o nich musí informovať. Zákon o ochrane osobných údajov tak podľa KOZ obchádza ochranu zamestnancov, ktorú zákonník zabezpečuje, pretože jeho novela má rozširovať práva zamestnávateľov bez participácie zamestnancov a ich zástupcov.
 

Odporúčané ebooky

K téme

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Ekonomika

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

marec

09mar8:30Komplexný kurz: Logistika8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Clo

09mar8:30Logistika nákupu a riadenie zásob8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Clo

09mar8:30Logistika nákupu a riadenie zásob8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Clo

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X