Buďte správne informovaný! Získajte prémiový účet TU
Prihlásenie
Zakúpiť členstvo
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.
FOAF.sk - Aký má firma zisk? Kto ju vlastní? Kto má dlhy? Zistite TU

Čo očakávať od trestnej zodpovednosti právnických osôb?

Ruka dávajúca putá na zápästie
Ilustračné foto: FreeDigitalPhotos.net
30. novembra 2014 Zdroj Podnikam.SK Tlačiť

Za účelom sankcionovania právnickej osoby nebude potrebné preukázať zodpovednosť konkrétnej fyzickej osoby.

Pravá vs. nepravá trestná zodpovednosť právnických osôb

Trestnú zodpovednosť právnických osôb bolo možné v určitej podobe odvodiť aj z doteraz platnej právnej úpravy, avšak tá „skutočná“ zodpovednosť prichádza až teraz. Zaviesť ju má zákon o trestnej zodpovednosti právnických osôb, ktorého návrh aktuálne prerokúva vláda SR a jeho účinnosť je plánovaná na 1. júla 2015* (ďalej len Návrh).

V súčasnej dobe Trestný zákon pozná len tzv. nepravú trestnú zodpovednosť právnických osôb. Táto nepravá trestná zodpovednosť právnických osôb spočíva v tom, že právnickej osobe môže byť, v súvislosti s trestným činnom, ktorý spáchala fyzická osoba pri výkone funkcie štatutára, resp. na inej riadiacej či kontrolnej pozícii v rámci právnickej osoby, uložená sankcia vo forme ochranného opatrenia.

Ochrannými opatreniami, ktoré je možné uložiť, sú

  • (i) zhabanie peňažnej čiastky vo výške od 800 až do 1 660 000 eur alebo
  • (ii) zhabanie majetku, pričom sa tým myslí celý majetok postihovanej právnickej osoby.

Návrh však zavádza tzv. pravú trestnú zodpovednosť právnických osôb, ktorá spočíva v tom, že trestný čin môže byť spáchaný aj priamo právnickou osobou.

Najvýznamnejší rozdiel spočíva v tom, že za účelom sankcionovania právnickej osoby nebude potrebné preukázať zodpovednosť konkrétnej fyzickej osoby, ale páchateľom trestného činu bude môcť byť výlučne aj právnická osoba.

Aké trestné činy môže právnická osoba spáchať?

Trestná zodpovednosť právnických osôb sa, samozrejme, netýka všetkých trestných činov upravených Trestným zákonom. Napriek tomu zoznam trestných činov právnických osôb podľa návrhu vôbec nie je krátky.

Pôjde najmä o trestné činy korupcie, ekonomickú trestnú činnosť, obchodovanie s ľuďmi, extrémizmus či dokonca týranie zvierat. Nie je však vylúčené ani páchanie trestnej činnosti obmedzujúcej alebo narušujúcej riadnu činnosť orgánov verejnej správy, ako napríklad marenie výkonu úradného rozhodnutia a pod.

Podmienky trestnej zodpovednosti právnickej osoby

Keďže právnická osoba nie je schopná svojvoľne určovať svoje vlastné konanie, tak aj podmienky trestnej zodpovednosti budú pri právnických osobách odlišné od podmienok v prípade fyzických osôb.

Novela stanovuje, že trestný čin je spáchaný právnickou osobou len ak bol:
a) spáchaný:

  • v záujme právnickej osoby,
  • v rámci jej činnosti, alebo
  • jej prostredníctvom

a zároveň
b) k jeho spáchaniu došlo konaním:

  • štatutárneho orgánu, člena štatutárneho orgánu, alebo inej osoby, ktorá je oprávnená menom právnickej osoby alebo za právnickú osobu konať,
  • osoby, ktorá vykonáva kontrolnú činnosť alebo dohľad v rámci  právnickej osoby, aj keď nemá iný vzťah k právnickej osobe,
  • osoby, ktorá vykonáva rozhodujúci vplyv na riadenie tejto právnickej osoby, alebo
  • iného zamestnanca alebo osoby v obdobnom postavení pri plnení pracovných úloh.

Sankcie

Okruh trestov, ktoré umožňuje Trestný zákon uložiť právnickej osobe nie je tak široký ako v prípade fyzických osôb. Pôjde predovšetkým o tresty majetkového charakteru, trest zákazu činnosti až po trest zrušenia právnickej osoby. Tresty uložené právnickej osobe budú rovnako ako pri fyzických osobách vedené v registri trestov.

Pre mnohé právnické osoby bude po zavedení novely významné najmä to, že „čistý“ výpis právnickej osoby z registra trestov sa stane podmienkou vydania, resp. udelenia rôznych povolení alebo oprávnení v rámci ich podnikateľskej činnosti. 

Záver

Ak si myslíte, že novela sa dotkne aj štátu, orgánom verejnej správy alebo samosprávy, tak ste na omyle. Štát, jeho orgány, obce ako aj vyššie územné celky ostanú, aj pri naplnení vyššie uvedených podmienok, beztrestné.

Dúfajme však, že sa novelou podarí usvedčiť aspoň tú skupinu páchateľov trestných činov, ktorí sa svoje konanie snažia ukryť pod aktivity „svojich“ firiem, pričom sami sa tvária nevinne.

Autori: Lucia Regecová, Ondrej Ďurčo (Glatzová & Co., s.r.o.)

*Ako Podnikam.SK informovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti Alexandra Donevová, rokovanie o novele bolo Vládou SR prerušené, ale návrh zákona nebol vrátený predkladateľovi. „Ďalší postup je vecou vlády SR a do parlamentu sa novela dostane v závislosti od neho,“ uviedla Donevová.

Odporúčané ebooky

K téme

FOAF.sk firmy - Hosp. výsledky, súvahy, výkazy, DLHY, vlastníci - Zistite TU

Témy

Podnikam

Najčítanejšie za 24 hodín

Z kategórie Manažment

Poradca podnikateľa a živnostníka

Prémiový obsah pre členov klubu Podnikam.sk

Zobraziť ďalšie články

Seriály na Podnikam.sk

Školenia, semináre, kurzy

BOZP - Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci
BOZP vo výrobe
Cash flow
Clo
Clo a logistika
Controlling
Dane a účtovníctvo
Doprava
Dotácie
DPH - Daň z pridanej hodnoty
DzP - Dane z príjmu
Enviro
Environmentalistika
Eurofondy
Finančné riadenie
IAS/IFRS
Koronavírus
Legislatíva a zákony
Legislatíva, zákony
Logistika
Manažérske zručnosti
Manažment
Marketing
Marketing a predaj
Medzinárodné účtovné štandardy - IAS/IFRS, US GAAP
Medzinárodné účtovné štandardy (IAS/IFRS, US GAAP)
Medzinárodné zdaňovanie
Mzdy a odvody
Nehnuteľnosti
Osobný rozvoj
Ostatné dane
Personalistika
Pohľadávky
Pracovné právo
Právo
Právo a manažment
Právo, Pracovné právo
Predaj
Riadenie
Riadenie firmy
Riadenie ľudských zdrojov
Samospráva
Školstvo
Školy
Smernice
Stavebníctvo
Účtovníctvo
Účtovníctvo a dane
Účtovníctvo verejnej správy
Umelá inteligencia
Verejná správa
Verejné obstarávanie-obstarávateľ
Verejné obstarávanie-uchádzač
Výroba
žiadny
Živnosť

apríl

06máj8:30Právne minimum pre starostov a primátorov8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Legislatíva, zákony

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

06máj8:30Aktuálne zmeny v zamestnávaní cudzincov z tretích krajín8:30 Udalosť usporiadaná: Verlag Dashöfer, s.r.o. Typ Udalosti:ŠkolenieOblasť školenia:Personalistika

Zobraziť všetky školenia

Eshop Podnikam.sk

Prejsť do eshopu

Zoznam firiem B2B

Zobraziť všetky firmy
Copyright © iSicommerce s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu. Ochrana osobných údajov | Podmienky používania | Kontakt | GDPR - Nastavenie sukromia
X