Pravidlá na prebaľovanie potravín sa majú meniť
Baliarne majú hlásiť v akom čase, aké potraviny a v akom množstve budú prebaľovať.
Licencie na prebaľovanie potravín sa odoberať nebudú
Plán, ktorý mal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek, narazil na ustanovenia európskej legislatívy. Agrorezort preto prichádza aspoň s novými pravidlami.
Ako Jahnátek avizuje, po novom, každý kto bude chcieť prebaľovať potraviny, musí nahlásiť príslušnej regionálnej veterinárnej a potravinovej správe, v akom čase bude prebaľovať, aký druh potraviny a v akom množstve. Inšpektori budú robiť námatkové kontroly.
Zároveň držitelia licencie na prebaľovanie potravín budú musieť mať v zamestnaneckom pomere odborne spôsobilú osobu, ktorá bude garantom kvality. Garantom môže byť len človek s príslušnou kvalifikáciou, to znamená absolvent strednej alebo vysokej školy s veterinárnym alebo potravinovým zameraním.
Minister uviedol, že týkať sa to nebude prvovýrobcov, ktorí sú už kontrolovaní z iných dôvodov. „Nedotkne sa to v podstate prebaľovania, v každom prípade balenia slovenských potravín, lebo tam sú potravinové podniky kontrolované permanentne, ale bude sa to týkať dovozných potravín, ktoré budú určené na prebaľovanie,“ povedal Jahnátek.
Minister podotýka, že prebaľovne sú jedným z podstatných faktorov, ktorý môže ovplyvniť kvalitu predávaných potravín. Pôvodne chcel existujúce licencie zrušiť a začať vydávať nové podľa prísnych kritérií. Ako konštatoval, vydaných je až cez tristo licencií, čo považuje za veľké množstvo, ktoré sa nedá skontrolovať.
Zmeny chce agrorezort premietnuť do návrhu novely zákona o potravinách, ktorý sa bude prerokovávať na najbližšej schôdzi parlamentu a to cez pozmeňujúci návrh.